Čezmejna izterjava preživnin za otroke - evropski pravni okvir in izzivi - Ivanc, Tjaša (Podjetje in delo, 2025)
Članek obravnava izzive čezmejne izterjave preživnin v EU s poudarkom na Uredbi 4/2009, ki določa pravila o pristojnosti, pravu, priznavanju in izvrševanju sodnih odločb ter vlogi osrednjih organov. Odprava eksekvature za države članice, za katere velja Haaški protokol iz leta 2007, je pomembno prispevala k hitrejši izvršljivosti odločb, vendar praksa razkriva številne pomanjkljivosti. Digitalizacija, zlasti prek orodij iSupport in e-CODEX, se lahko kaže kot rešitev za povečanje učinkovitosti in enotnosti čezmejnih preživninskih postopkov. Sklepno se predlaga minimalna harmonizacija izvršilnih pravil in okrepitev digitalnih rešitev, ki bi povečale zaupanje v evropski pravosodni prostor ter zagotovile boljše varstvo otrokovih pravic.
Keywords: CJEU; cross-border enforcement of maintenance; čezmejna izterjava preživnin; digitalisation; digitalizacija; Družinsko pravo (evropsko pravo); Haaški protokol 2007; Hague protocol 2007; Izterjava terjatev (pravo); Preživnina za otroke; Regulation 4/2009; sodna praksa SEU; Uredba (ES) 4/2009