Uresničevanje načela kontradiktornosti v postopku odločanja o izdaji in o odvzemu dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža v zavarovalnici - Žuber, Bruna (Javna uprava, 2017)
Ena od nalog Agencije za zavarovalni nadzor je odločanje o izdaji in o odvzemu dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža v zavarovalnici, katere cilj je nadzorovati upravljanje zavarovalnice. Učinki odločb Agencije za zavarovalni nadzor nikakor niso le pravni, temveč tudi ekonomski. Nezakonita odločba Agencije za zavarovalni nadzor glede kvalificiranih deležev zato lahko povzroči težko popravljive škodljive posledice gospodarskim družbam, ki so ali bi želele postati kvalificirani imetniki. Vse to ter dodatno še dejstvo, da je sodni nadzor nad odločbami Agencije za zavarovalni nadzor omejen, kaže na to, da mora Agencija za zavarovalni nadzor v postopkih odločanja o izdaji oziroma o odvzemu dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža ravnati procesno posebej skrbno in v tem okviru skrbeti tudi za vsestransko uresničevanje pravice do izjave.
Keywords: implementation of adversarial principle; kvalificiran delež v zavarovalnici; nadzor; posebni upravni postopek; pravica do izjave; pravica do obrazložitve; qualifying holding in an insurance undertaking; right to be heard; right to reasons for the decision; special administrative procedure; uresničevanje načela kontradiktornosti; zavarovalnice