Slovensko-nemška dihotomija v Deželnem gledališču v Ljubljani med letoma 1892 in 1914 - Lah, Špela (Muzikološki zbornik, 2010)
Prispevek skuša osvetliti delovanje novega Deželnega gledališča v Ljubljani med leti 1892 in 1914, ko sta pod isto streho domovali slovenska in nemška gledališka direkcija. Avtorica približa bralcu temeljne značilnosti ene in druge (tehnično- organizacijske, repertoarne in izvajalske), ju skuša vzporediti, oziroma opozoriti na bistvene razlike med njima.
Keywords: Deželno gledališče v Ljubljani; German directorate; nemška direkcija; opera; Provincial theatre in Ljubljana; Slovene directorate; slovenska direkcija