Think locally, act globally: reflections on virtual neighbourhoods - Elkins, David J. (Javnost (Ljubljana), 1999)
Avtor predlaga rekonceptualizacijo z etničnimi skupinami povezanih pojmov zaradi napredka na področju telekomunikacijskih tehnologij. V uvodu obravnava spremembo identitet v diasporah, spreminjanje meje med javnim in zasebnim, možnosti za preživetje določenih vrst razlik kljub "kulturnemu imperializmu" ter nekaj vprašanj, ki zadevajo "politike" v odnosu do svetovnega spleta. Nadaljevanje je posvečeno ideji, da bi lahko uvajanje novih tehnologij omogočilo nastanek in obstoj "virtualnih soseščin". Take skupnosti naj bi ohranile občutek sorodnosti med sosedi, kakršen je značilen za tradicionalne majhne in prostorosko določene soseske, vendar pa naj bi zdaj sorodnost izhajala iz sorodnih interesov in ne iz geografske bližine. Tehnološki napredek v telekomunikacijah je povzročil spremembo pomena "lokalnega", tako da zdaj vključuje dva pomena: geografsko bližino in sorodne interese. Avtor zaključuje, da bodo v prihodnosti razlike v izpostavljenosti medijem, razvedrilne vsebine, tuji jeziki in kulturni dejavniki hkrati delovali znotraj teritorialnih držav in med njimi ter s tem delno nadomeščali neposredne, prostorsko določene soseske z bistveno drugačnimi virtualnimi soseščinami. Prostovoljna narava teh skupnosti pa hkrati zmanjšuje verjetnost, da bi virtualna soseščina postala nekakšen "virtualni geto".
Keywords: communication; komuniciranje; množično komuniciranje; komunikacijska tehnologija; telecommunication; telekomunikacije; navidezna resničnost; globalizacija; globalization; etnične skupine