Kdo zmore in si zna privoščiti zdravje? - Starc, Gregor (Šport (Ljubljana), 2010)
S pomočjo vprašalnika Slovensko javno mnenje je mogoče zgolj grobo analizirati, kakšni so vzorci športnorekreativnega udejstvovanja ljudi in kateri so amotivacijski dejavniki, ki jih odvračajo od redne športnorekreativne vadbe. Regresijski model, izdelan na podlagi izbranih spremenljivk, je pokazal, da vprašalnik Slovenskega javnega mnenja omogoča precej natančno določanje tistih, ki se s športnorekreativno dejavnostjo ukvarjajo, medtem ko je pri določanju tistih, ki niso športno dejavni, precej manj prepričljiv. Analiza je pokazala, da na športno dejavnost ljudi najbolj vplivajo starost, izobrazba, zdravje, zadovoljstvo s prihodki, medtem ko spol,dejanski dohodki, tip bivalnega okolja, telesni status, količina prostega časa in čas, namenjen gledanju televizije, nimajo statistično značilne napovedovalne moči. Po uveljavljenih kriterijih ustrezne telesne dejavnosti le 46 odstotkov državljank in državljanov Slovenije dosega tisti prag, ki omogoča izboljševanje telesnega zdravja in kondicije.
Keywords: motivacija; odrasli; prihodki; raziskave; rekreacija; Slovenija; šport; športna aktivnost