“Paste test” – a method for evaluating the fungal inhibition potential of ground wood samples - Keržič, Eli (Acta silvae et ligni, 2025)
V okviru projekta »ULTRA – Univerza v Ljubljani za trajnostno družbo« smo želeli v učni program uvesti nov način testiranja, da bi nam omogočil vpogled v izbrane lastnosti, ki vplivajo na odpornost lesa. V ta namen smo preizkusili in optimizirali »Test lesne paste«, pri katerem se za oceno zaviralnega učinka lesnih komponent na rast gliv v hranilno gojišče doda lesni prah. Postopek je bilo treba prilagoditi razpoložljivi laboratorijski opremi in za izvedbo v okviru študijskega procesa na Oddelku za lesarstvo (Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani). S testiranjem preraščanja gliv na hranilnih gojiščih z dodanim smrekovim prahom smo ocenjevali uporabo različnih metod mletja in hranilnih gojišč ter možnosti analize podatkov. Ugotovili smo, da je hranilno gojišče s krompirjevim dekstroznim agarjem primerna alternativa gojišču iz sladnega agarja. Izkazalo se je, da velikost frakcije lesnega prahu nima bistvenega vpliva na zaviranje rasti gliv, zato je za test možno uporabiti tudi manj fine frakcije, ki jih dobimo z manj zamudnimi postopki mletja. Analizo slik in modeliranje logističnih krivulj rasti smo opravili z uporabo prosto dostopne programske opreme (ImageJ in R-Commander), ki je učinkovita alternativa plačljivim orodjem. Čeprav pri vizualizaciji hitrosti rasti z uporabo logističnih stopenj rasti izgubimo del informacije o dinamiki rasti, se je ta način izkazal za bolj preglednega v primerjavi s prikazom rastnih krivulj.
Keywords: brown rot fungi; glive bele trohnobe; glive rjave trohnobe; hranilno gojišče; inhibicija; inhibition; kemija lesa; logistic growth rate; logistična stopnja rasti; nutrient media; white rot fungi; wood chemistry