Populism in the foreign policy of Central European states - Lovec, Marko (Teorija in praksa, 2019)
V članku raziskujemo vpliv populizma v zunanji politiki na mednarodne odnose. Osredotočamo se na srednjeevropske države članice Evropske unije, kjer so populisti postali glavna politična sila. Izhajamo iz pristopa, ki temelji na vladnih preferencah, pri katerem kombiniramo mednarodno sistemsko raven s perspektivo tekmovalnosti med strankami. Popis tipov populistov, izdelan na temelju njihovih stališč glede izbranih zunanjepolitičnih vprašanj, in vpliv strankarskega programa na volilne izide kažeta na vse večjo polarizacijo v skupini populistov in njihovem omejenem uspehu zunaj vprašanja migracij. Rezultati potrjujejo ugotovitve v obstoječi literaturi glede sistemskih omejitev in politike "brez sprememb" (business as usual), vendar kažejo tudi na vse večji pozitivni vpliv sistemskih dejavnikov, na primer: vpliv naraščajoče nestabilnosti in krize v zunanjem okolju na polarizacijo in volilni uspeh populističnih strank.
Keywords: Foreign policy; International relations; Mednarodni odnosi; Political parties; Politične stranke; Populism; Populizem; Zunanja politika