Basic kinematic differences in arm activity between two types of jump shot techniques in handball - Pori, Primož (Kinesiologia Slovenica, 2003)
Cilj raziskave je bil ugotoviti razlike v delovanju roke pri dveh različnih izvedbah strela v skoku. Primerjali smo strel v skoku po odrivu z nasprotne noge ter strel iz skoka po odrivu z iste roke od noge s katero streljamo. Deset vrhunskih rokometašev je po določenem postopku izvedlo šest strelov v skoku (po tri strele z vsako tehniko). Vse strele smo posneli z dvema video kamerama s frekvenco 25 posnetkov na sekundo. Med vsemi poskusi smo izbrali po eno izvedbo vsake tehnike strela za nadaljnjo analizo. Za analizo kinematičnih spremenljivk smo uporabili sistem APAS (Arial Dinamics, Kalifornija, ZDA). Za vse spremenljivke smo izračunali osnovne statistične parametre. S t-testom za vezane vzorce in analizo variance smo ugotavljali statistično pomembne razlike med obema streloma. Hitrosti žoge ob izmetu so bile v povprečju statistično značilno večje pri strelu z nasprotne noge. Kljub statistično značilnim razlikam v časih za doseganje najvišjih hitrosti v zapestju, komolcu in ramenu, statistično značilnih razlik v najvišjih absolutnih hitrostih v omenjenih sklepih nismo zasledili. Med velikostjo kotovv ramenski in kolčni osi v tlorisu transverzalne ravnine v zadnji točki odriva in izmeta so se pojavila statistično značilne razlike. Razlike pripisujemo predvsem načinu odriva ki, omogoča pri tehniki strela z nasprotne noge boljši prenos energije iz distalnih na proksimalne dele telesa ter ustvarjanje tako boljših pogojev za izkoriščanje elastičnih potencialov mišic in tetiv.
Keywords: kinematika; raziskave; rokomet; streli