KAKO SMO GOSPODARILI V PRVEM POLLETJU Živ-žav po nekaterih ulicah Pivska povorka, glasba na Copovi, hrana in pijača na prostem - Prvi dan vinskega sejma živahno po mestnih ulicah, razpoloženje pa se je še stopnjevalo Ob letošnjem že 25. vinskem sejmu zapored pod pokroviteljstvom predsednika tita in Mednarodnega biroja za vinogradništvo Iz Pariza nl žlvahno le na Gospodarskem razstavišču. Ves teden na Čopovl prodajajo grozdje, pivo, sadne*sokove in spominke, radio glas LJubljana paje poskrbelza ozvočenje, tako da vsak dan od 10. do 16. ure predvaja poseben program, od 16. do 19. ure pa lahko mlmoidočl prlslu-hnejo rednemu programu. Ob Tromostovju Je v teh dneh nastalo majhno improvlzirano gostišče, kjergo-stllnlčar Janez Trontelj skrbi, da imajo gostje na voljo dovolj specialitet iz konjskega mesa, vina, piva In sokov. Te dni je tudi vrt Ilirije večji in bolj vesel, gostje pa naroča-jo različne jedi na žaru in uži-vajo ob zvokih plesne glasbe. Za svojevrstno reklamo so se odločili tudi v pivovarni Union, ki letos praznuje 115 letnico. Vsak dan ob 16.30 se je izpred hotela Lev odpravila na pot pivska povorka. Dva voza, naložena z lesenimi so-di, polnimi piva, s konjsko vprego, ki jo usmerjata po mestnih ulicah dva kmeta z Iga, so šli od Leva do Cankar-jeve, nato po Nazorjevi in Mi-klošičevi do Prešernovega trga in do Magistrata. Na poti so imeli tri postanke - pred Daj-damom, na koncu Čopo-ve pri Manon in pred Magi- stratom - ter mimoidočim brezplačno točili pivo, naj-mlajšim pa pričarali tiste ča-se, ko je bila konjska vprega vsakdanje prevozno sredstvo, s katerim so vozili sode piva ljubljanskim gostilničarjem. Malo pred 18. uro se je piv-ska povorka ob spremljavi vevške godbe na pihala usta-vila pred Magistratom in zai-grala nekaj poskočnih melo-dij, takrat pa je postalo živa-hno tudi pred Magistratom. Rotovž je imel v minulem te-dnu na prostem več miz, kot ponavadi, ob Robbovem vod-njaku pa so od 18. ure naprej pa vse do 22. gostom stregli s pečenimi piščanci, sardelica-mi, pršutom, sirom, posebni-mi velikimi prestami, pivom in tremi vrstami vina (malva-zija, istrski merlot in Veli Jo-že) dobitniki zlate medalje na vinskem sejmu. 2e v ponedeljek, ko Ljub-ljančani in drugi gostje še ni-so vedeli za ta nov in prijeten kotiček, je bilo toliko gostov, da so nekaj po 20. uri priza-devni gostinci ostali brez je-dače, ki bi jo zadovoljni gostje z veseljem pospravili v mno-go večjih količinah. V dveh urah so namreč razpoloženi gostje ob zvokih narodno za-bavnega orkestra pojedli 10 kilogramov ribic, 60 porcij pi-ščanca, 3 kilograme pršuta, 3,5 kilograma sira ter 50 maxi prest (teh je zmanjkalo že v nekaj minutah), jedačo pa po-plaknili z 250 litri vina, 150 litri piva in sokovi. Gostinski delavci so bili ob dobro razpoloženih gostih, ki so hvalili specialitete, vino, in dobro zamisel, z obiskom in izkupičkom (16.000 dinarjev kljub sprejemljivim cenam) izredno zadovoljni. V ponede-ljek pa so nam zatrdili, da bo-do naročili več jedače in zlasti prest (naročili so jih petkrat več), žal pa jim v torek vreme ni bilo naklonjeno. A. Vilfan