Štoln na Ratitovcu, locus typicus vrste Orotrechus koflerianus Daffner, 2000 (Coleoptera: Carabidae: Trechinae) - Kofler, Bojan (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2008)
Avtor podaja opis in načrt starega, opuščenega rudniškega rova Štoln na Ratitovcu v bližini Železnikov (severozahodni del Slovenije). Po primerkih iz tega rova je H. Daffner leta 2000 opisal vrsto Orotrechus koflerianus. Prispevek podaja še rezultate dvanajstletnih raziskav prisotnosti te in drugihvrst podzemeljske favne hroščev v rudniku. Ulovljenih je bilo 7 vrst.
Keywords: favna; hrošči; rudniški rovi; Slovenia; Slovenija; Štoln; zoogeografija