Karakterizacija ognjevzdržnih materialov - opredelitev temperature uporabnosti - Kovačević, Mihaela (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Ognjevzdržni materiali se razlikujejo tako po kemični kot po mineraloški sestavi, po granulometrični sestavi in načinu oblikovanja. Glede na vrednosti posameznih njihovih fizikalnih in termičnih lastnosti, lastnosti opredelimo oz. ugotovimo njihovo uporabnost. Za pravilno ugotovitev uporabnosti, predvsem ugotovitve temperaturne uporabnosti, je potrebno narediti sklop preskušanj. Nepravilno je vrednotenje materiala - izdelkov po vrednosti za posamezno določeno lastnost. Podan je pregled preskušenj za goste in izolacijske (lahke materiale) in njihovo vrednotenje glede uporabe
Keywords: ognjevzdržni materiali; lastnosti; preskušanje