Tridesetletno spremljanje bolnic s poporodnimi duševnimi motnjami - Djerzić, Amra (Medicinski razgledi, 2005)
Poporodno obdobje je čas hitrih in bistvenih bioloških, psiholoških in družbenih sprememb, ki lahko pri ženski sproži različne duševne motnje. Namen raziskovalne naloge je bil osvetliti dolgoročni potek poporodnih duševnih motenj, ki so zahtevale sprejem v bolnišnico. Želeli smo ugotoviti, kakšen je nadaljnji potek bolezni glede na klinično sliko ob prvem sprejemu v bolnišnicozaradi poporodne duševne motnje. Osnovna hipoteza je bila, da bo pribolnicah, ki so ob prvem sprejemu zaradi poporodne duševne motnje kazale simptome motenj iz spektra shizofrenije, kasnejši potek bolezni težji kot pri bolnicah s klinično sliko razpoloženjskih motenj. Vzorec so sestavljale bolnice, ki so bile v letih 1963-1975 zdravljenje na Psihiatrični kliniki v Ljubljani zaradi duševnih motenj, ki so nastale v obdobju prvih 6 mesecev po porodu. Bolnice smo glede na klinično sliko ob prvem sprejemu v bolnišnico zaradi poporodne duševne motnje razdelili na dve skupini: na bolnice z motnjo iz spektra shizofrenije in tiste z razpoloženjskimi motnjami. Potek njihove bolezni smo ocenjevali glede na število in trajanje bolnišničnih zdravljenj ter glede na rednost ambulantnega psihiatričnega zdravljenja. Med skupinama smo primerjali tudi število poskusov samomora. Z raziskavo smo potrdili, da jepri bolnicah, ki ob prvem sprejemu v bolnišnico zaradi poporodne duševne motnje kažejo simptome motenj iz spektra shizofrenije, potek bolezni težji kotpri bolnicah s simptomi razpoloženjskih motenj. Glede na klinično sliko ob prvem sprejemu zaradi poporodne duševne motnje ne moremo zanesljivo sklepati, kakšna bo končna diagnoza in potek bolezni. Za oceno napovedi je potrebno določeno časovno obdobje, v katerem se izkaže, ali se bo pri bolnici razvila kronična bolezen in katera bo njena končna diagnoza.
Keywords: Depresivna motnja; Puerperal Disorders; Depressive Disorder; Poporodno obdobje, motnje; Psihoze; Psychotic Disorders; Samomor, poskus; Schizophrenia; Shizofrenija; Suicide, Attempted; ankete; Bipolar Disorder; Hospitalizacija; Questionnaires; Hospitalization; Psihoze manično-depresivne; poporodno obdobje; depresija (medicina)