Digital cultural heritage – issues of value, selection, and preservation in archival practice - Parnica, Robert (Atlanti, 2023)
Namen: Cilj tega prispevka je povzeti trenutno stanje digitalnega arhiviranja v kontekstu digitalne kulturne dediščine z arhivskega vidika. Avtor preučuje pomen konceptov kulturne dediščine na globalni in lokalni ravni ter se osredotoča na nekatere glavne izzive. Temeljno vprašanje je, kako arhivisti izbirajo in vrednotijo vrednost arhivskih zbirk za kulturno dediščino. Avtorja zanima proces odločanja pri nastajanju digitalne kulturne dediščine in izbor za digitalizacijo, ki ima pomembne družbene in politične posledice. Metode: Prispevek pregleduje novejšo literaturo o digitalni kulturni dediščini in digitalnem ohranjanju ter analizira več spletnih digitalnih virov na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni, kot so UNESCO, EU (Evropska unija) in več nacionalnih institucij na Madžarskem. Rezultati: V vzhodnih in nerazvitih državah so digitalizacijo dojemali kritično (tudi kot obliko digitalne kolonizacije). Zavedajoč se tega, avtor predlaga skrbno uravnoteženje odločitev in pristopov, ki jih je treba upoštevati (pregled neekonomskih vrednot kulturne dediščine, koraki v podporo konsistentnemu in na dokazih podprtem vrednotenju, vključno z dejavniki za dolgoročno ohranitev). Sklepi: Problem digitalizacije kulturne dediščine ni le tehnološko vprašanje, ampak je bolj kompleksno. Avtor verjame, da bi lahko ta članek pomagal arhivistom razumeti njihov kompleksen položaj in sprejeti bolj celosten pristop k digitalnemu arhiviranju in kulturni dediščini.
Keywords: conservazione digitale; cultural heritage; digital cultural heritage; digital preservation; digitalna hramba; digitalna kulturna dediščina; izbor; kulturna dediščina; patrimonio culturale; patrimonio culturale digitale; selection; selezione; UNESCO; valori; values; vrednote