Vadba hoje s sistemom Lokomat pri bolnikih po možganski kapi - Stanonik, Irena (Rehabilitacija (Ljubljana), 2013)
Povzetek Ponovna vzpostavitev hoje je pomemben del rehabilitacijskega procesa pri bolnikih po možganski kapi. Poleg uveljavljenega nevrofizioterapevtskega pristopa v zadnjih letih pri rehabilitacijski obravnavi bolnikov vedno bolj uporabljamo tudi terapevtske postopke, kot je vadba hoje s pomočjo elektromehanskih naprav. Vadba z omenjenimi napravami ne more nadomestiti uveljavljenih pristopov nevrofizioterapije, omogoča pa dodatne možnosti za vadbo hoje in zmanjšuje telesno obremenitev ter prisiljeni položaj terapevtov pri delu. V prispevku smo želeli pregledati dognanja raziskav o vadbi hoje s pomočjo elektromehanske naprave Lokomat pri bolnikih po možganski kapi v različnih fazah okrevanja po kapi in ugotoviti, kakšne so prednosti, pomanjkljivosti ter različne možnosti za tovrstno vadbo.
Keywords: acute cerebral stroke; chronic cerebral stroke; electromechanical devices; elektromehanske naprave; gait training; hoja; možganska kap; neurological physiotherapy; nevrofizioterapija; rehabilitacija; Rehabilitation; Stroke; vadba hoje; vocational rehabilitation