Posteljica - Cör, Andrej (Medicinski razgledi, 2006)
Posteljica je ključna za preživetje, rast in razvoj ploda. Čeprav je njena vloga po porodu končana, jo je treba že v porodni sobi temeljito pregledati, saj lahko že samo s pregledom dobimo podatke, pomembne tako za zdravje matere kot tudi novorojenčka. Da bi prepoznali zelo številne možne nepravilnosti posteljice, je treba poznati njen normalni izgled, pa tudi vedeti, kako nastane in se razvija. Zato je namen članka prikazati, kako je posteljica zgrajena, ter njen razvoj od ugnezditve blastociste pa do rojstva, predstavljena pa so tudi nekatera novejša spoznanja o celicah, ki jo sestavljajo. Čeprav vsako posteljico porodničar skrbno pregleda že v porodni sobi, je potrebna v primeru kakršnih koli nepravilnosti še natančna patohistološka analiza.
Keywords: Placenta; Placenta, bolezni; Plodov razvoj; Umbilical Cord; Trophoblast; Popkovnica; Fetal Development; Trofoblast; Placenta Diseases; porodništvo; embrionalni razvoj