Stanje vednosti raziskovanja glasbeno-gledališkega dela na Slovenskem - Pompe, Gregor (De musica disserenda, 2010)
Članek prinaša prerez stanja raziskav na področju operne ustvarjalnosti in poustvarjalnosti na Slovenskem. Problematizirana je sintagma "slovenska opera", v katero se nejasno stekata tako operna ustvarjalnost kot tudi poustvarjalnost. Kot boljši termin se izkaže glasbeno-gledališko delo. Izkaže se, da je bila opravljenih večina primarnih, historiografskih raziskav, medtem ko čaka muzikologijo še naloga interdisciplinarnega prediranja v operno kulturo na Slovenskem.
Keywords: slovenska opera; glasbeno gledališče; Slovenia; Slovenija