Ardent, Koselleck, and Begreifen - Jalušič, Vlasta (Filozofski vestnik, 2021)
Reinharda Kosellecka so imeli dolgo časa za posebej eminentnega teoretika političnih pojmov, medtem ko so se na Hannah Arendt kot konceptualnega avtorja osredotočili šele nedavno. Članek raziskuje skupni prostor razmišljanja med Arendtovo in Koselleckom skozi njuno tezo o vrzeli, rezom, krizo ali prelomom v tradiciji političnega mišljenja in zgodovinskih obdobij ter to, kako je vse to povezano z njunim pojmom pojmovnosti, tj. Begreifen (razumevanja). Navkljub vtisu, da se je vsak od njiju osredotočil na glavni prelom med preteklostjo in prihodnostjo, sta tako Arendt kot Koselleck preučevala različne prelome v zahodni politični tradiciji. Članek skuša pokazati, kako sta njuno različno mišljenje in premislek političnih pojmov (Begreifen) povezana s temi prelomi s številnimi direktnimi in posrednimi srečanji, ter kako sta si oba avtorja istočasno blizu in narazen. Medtem ko oba različno pojmujeta politiko in politično, lahko njuno razumevanje prelomov v času in kriz beremo kot komplementarno, zlasti glede na njuno prizadevanje, da bi odgovornost za delovanje in za pojme vrnila nazaj v človeško sfero.
Keywords: Hannah Ardent; politična pojmovnost; politični koncepti; politični pojmi