Povezanost med doseganjem smernic za 24-urno gibalno vedenje in socio-demografskimi dejavniki pri odraslih - Črnčič, Nejc (Šport (Ljubljana), 2025)
Doseganje smernic za 24-urno gibalno vedenje, ki vključujejo priporo-čila za telesno dejavnost, sedentarno vedenje in spanje, je ključnega pomena za ohranjanje in krepitev zdravja. Namen tega prispevka je bil pregledati literaturo na temo povezanosti med doseganjem smernic za 24-urno gibalno vedenje in sociodemografskimi dejavniki pri odrasli populaciji. Po pregledu 746 zadetkov iz treh baz znanstvene literature (PubMed, Scopus in Web of Science) smo v analizo vključili 18 člankov, v katerih so poročali o raziskavah, izvedenih v Severni, Srednji in Južni Ameriki ter Aziji. Raziskave v splošnem kažejo, da mlajši odrasli, moški, bolje izobraženi, poročeni, osebe z višjim socialno-ekonomskim položa-jem in belopolti pogosteje dosegajo smernice za 24-urno gibalno vede-nje. Prihodnje raziskave bi morale več pozornosti nameniti proučevanju sociodemografskih dejavnikov, povezanih s hkratnim nedoseganjem vseh priporočil v okviru smernic, saj so prav te skupine izpostavljene največjemu tveganju za slabše zdravje. Manjkajo tudi raziskave, izvede-ne na evropskih tleh.
Keywords: epidemiologija porabe časa; physical activity; priporočila; recommendations; sedentarno vedenje; sedentary behaviour; sleep; spanje; telesna dejavnost; time-use epidemiology