Družbenopolitično delovanje duhovnika Antona Mrkuna - Hlebanja, Neža (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2022)
V prispevku avtorica obravnava organiziranost slovenskih izseljencev v Braziliji v kulturnih in narodno podpornih društvih v vseh obdobjih nastajanja skupnosti, to je pred prvo svetovno V prispevku je predstavljeno družbenopolitično delovanje slovenskega duhovnika Antona Mrkuna; še posebej je poudarjeno njegovo delo v povezavi s slovenskimi izseljenci ter obdobje po drugi svetovni vojni, ko se je tudi Mrkun izselil v ZDA. V prispevku so predstavljene njegove aktivnosti v župnijah, kjer je deloval; osrednjo vlogo v prispevku vključuje Mrkunova podpora ideji samostojne slovenske države, za katero se je po drugi svetovni vojni odločno zavzemal.
Keywords: Anton Mrkun; družbenopolitično delovanje; Mrkun, Anton; Slovene emigrants; Slovene priests; slovenski duhovniki; slovenski izseljenci; socio-political engagement; USA; ZDA