Journalistic (re)production of history - Erjavec, Karmen (Šolsko polje, 2009)
Aretacija bivšega političnega in vojaškega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića v juliju 2008 je pritegnila veliko pozornosti mednarodne skupnosti in ponudila priložnost srbski javnosti in medijem, da razmislijo o vlogi Srbije med jugoslovanskimi vojnami v 1990-tih. Karadžić je kot predsednik samooklicane Republike srbske v Bosni in Hercegovini obtožen genocida in zločinov proti človeštvu, storjenih v letu 1995. Na podlagi kritične diskurzivne analize (analiza rekontekstualizacije in analiza reprezentacije družbenih akterjev), trdiva, da so novinarji Televizije Srbija pri poročanju o aretaciji Karadžića reproducirali nacionalistični diskurz tako, da so obudili nostalgijo za Veliko Srbijo. Pri tem so prikrili vsako povezavo med Karadžićem kot posameznikom in Srbi na splošno, še posebej pa povezavo sedanje vlade z vojnimi zločini, obenem pa slavili Srbijo kot superiorno nacijo, ki napreduje v vstopanju v Evropsko unijo.
Keywords: diskurz; kritična analiza diskurza; množični mediji; nacionalizem; Srbija; televizija; zgodovina