Pravila stroke posamičnega in množičnega ocenjevanja nepremičnin pri nas in po svetu - Kožar, Anton (Podjetje in delo, 2014)
Prispevek se ukvarja s procesom vrednotenja nepremičnin za obdavčitev nepremičnin. Avtor razloži nekaj osnovnih značilnosti posamičnega vrednotenja nepremičnin in množičnega vrednotenja nepremičnin za davčne namene. Ugotavlja, da so pravila stroke za posamično vrednotenje v Sloveniji jasna in vključena v zakonodajo. Obstaja sicer veliko težav v praksi pri posamičnem vrednotenju. Obstoječi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin v Sloveniji ne določa, katera pravila stroke (mednarodne in lokalne) so podlaga za izračun posplošene tržne vrednosti, zakon ne predvideva strokovnega nadzora nad izvajalci množičnega vrednotenja. Razveljavljeni Zakon o davku na nepremičnine ni vseboval določb o pravilih stroke pri množičnem vrednotenju, po katerih davčna uprava (v sodelovanju z Geodetsko upravo Republike Slovenije - GURS) izračuna davčno osnovo (davčna vrednost nepremičnin). Finančna administracija v sodelovanju z GURS in Vlado RS določa pravila stroke ocenjevanja (formalno) sama: večinoma v podzakonskih aktih, pri čemer ni možnosti za pritožbo na izbrani "model ocenjevanja" in vhodne podatke, ki niso v domeni davčnega zavezanca. Avtor meni, da bi morala imeti v Sloveniji neka neodvisna strokovna inštitucija "pristojnost" za določitev pravil množičnega vrednotenja ter hierarhije med različnimi vrstami vrednotenja. Ločena bo morala biti od izvršne in davčne oblasti, zavezanci pa bi morali imeti možnost preverbe izračuna davčne osnove in možnost normalne pritožbe.
Keywords: davki; lastnina; nepremičnine; ocenjevanje; tax; vrednost; vrednotenje