Maskiranje v ljudskih pravljicah in povedkah - Kropej, Monika (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Namen raziskave je razložiti alegorije pripovednih tipov, v katerih se pravljični junaki bodisi od začetka pa do konca pripovedi ali pa le krajše obdobje pojavljajo v podobi, ki ni v skladu z njihovo resnično identiteto. Študija se osredotoča na povezavo med družbenimi in ideološkimi strukturami in alegorično sporočilnostjo junakove oz junakinjine nenavadne pojave
Keywords: ethnology; etnologija; ljudsko slovstvo; oral literature; pravljice; nadnaravni svet