Proučevanje religije v centru s pečatom oporečništva - Smrke, Marjan (Teorija in praksa, 2014)
Članek obravnava osnovne značilnosti proučevanja religije v Centru za proučevanje religije in Cerkve oz. Centru za proučevanje kulture in religije, ki deluje na Fakulteti za družbene vede. Ustanovitev centra l. 1967 je postavljena v okvir razprave o povojni institucionalizaciji različnih znanosti o religiji/religijah v Evropi. Razvoj teoretskih in metodoloških značilnosti raziskovanja religije ter tematskih poudarkov je predstavljen skozi primerjave z drugimi evropskimi okolji in v odnosu do družbeno-zgodovinskega konteksta socialistične družbe oz. postsocialistične tranzicije. Ugotovljeno je, da je bil v obeh obdobjih center v opazni napetosti z okoljem. Predstavljeni so temeljni publicistični in raziskovalni dosežki centra in njegove perspektive v razmerah, v katerih se pojavljajo konkurenčne raziskovalne ekipe in se krepi neoliberalna politika.
Keywords: Center za proučevanje kulture in religije; Historical reviews; scientific method; Scientific research; Slovenia; Slovenija; Sociologija religije; Sociology of religion; Zgodovinski pregledi; Znanstveno raziskovanje