The legitimacy of lobbying - Cizelj, Boris (Teorija in praksa, 2018)
Lobiranje je tradicionalno pojmovano kot nekaj precej negativnega, vzrok za to pa je pogosto v tem, da o tem ni bilo veliko empiričnih raziskav. Z večjim številom študij dobrih primerov in bolj izpopolnjenimi metodologijami - večinoma v ZDA - imamo danes na razpolago več empiričnih dokazov o pozitivnih in negativnih vidikih lobiranja, ki naj bi peljali v bolj uravnoteženo obravnavo tega pomembnega pojava. Kar zadeva splošno naravo lobiranja, sta ključni vprašanji, zakaj lobiranje pogosto prekorači mejo legitimnosti in celo legalnosti in v kakšnih pogojih lahko lobiranje predstavlja instrument demokracije in kakovostnega odločanja.
Keywords: Ethics; Etika; Legitimacy (Political science); Legitimnost; Lobbying; Lobiranje; Regulacija; Regulation