Diminutive nouns and verbs in Slovene compared to their English equivalents - Sicherl, Eva (Slovenski jezik, 2013)
Protistavna analiza samostalniških in glagolskih manjšalnic v slovenščini in angleščini jasno kaže, da sta tvorba in raba manjšalnic v slovenščini vezani na oblikoslovne značilnosti samostalnikov in glagolov ter posledično njihove morfološko-leksemske lastnosti, medtem ko ostaja težišče manjšalniške tvorbe in rabe v angleščini vezano na skladnjo oziroma skladenjsko-pomensko rabo določenega leksema. V vseh jezikih je manjšalnost ena osnovnih pomenotvornih prvin, ki jo lahko izražamo predvsem morfološko, kot na primer v slovenščini, ali predvsem skladenjsko, kot na primer v angleščini. Kot pomenotvorna prvina samostalniška manjšalnost v slovenščini pomembno vpliva tudi na razvoj terminologije - v tem primeru se manjšalnica kot jezikovna metafora pomensko osamosvoji in postane strokovni termin; tega pojava angleščina praktično ne pozna.
Keywords: angleščina; English; glagol; manjšalnice; samostalnik; Slovene; slovenščina; verb