On the size of maximally non-hamiltonian digraphs - Lichiardopol, Nicolas (Ars mathematica contemporanea, 2019)
Graf se imenuje maksimalen nehamiltonski, če je nehamiltonski, poljubni dve nesosedni vozlišci pa sta povezani s hamiltonsko potjo. V članku naravno razširimo ta koncept na usmerjene grafe in podamo spodnjo in zgornjo mejo njihove velikosti. Naši rezultati v zvezi s spodnjo mejo predstavljajo naš glavni prispevek, medtem ko se da zgornjo mejo dobiti z uporabo Lewinovega rezultata, vendar v članku podamo drugačen dokaz. Opišemo digrafe, ki dosežejo zgornjo mejo, vprašanje, ali se da našo spodnjo mejo izboljšati, pa ostaja odprto.
Keywords: maksimalni nehamiltonski digraf; maximally non-hamiltonian digraphs