Nekaj geografskih značilnosti biotehnoloških podjetij v Sloveniji - Drofenik, Urh (Geografski obzornik, 2023)
Biotehnologija je novejša gospodarska dejavnost, ki uporablja žive organizme za spremembo žive ali nežive snovi s ciljem proizvodnje znanja, blaga in storitev. V članku izpostavljamo ključne geografske značilnosti biotehnologije ter prikažemo središča biotehnologije v Združenih državah Amerike in Evropski uniji. V Sloveniji smo evidentirali 85 podjetij s področja biotehnologije. Podjetja so zgoščena predvsem na osrednjeslovenskem in ajdovskogoriškem območju. Novejši razvoj biotehnologije bo spodbudil nastanek biotehnološkega clustra tudi v Sloveniji.
Keywords: biotechnology; biotehnologija; economic geography; ekonomska geografija; Slovenia; Slovenija