O posvetovalni skupini za izboljšanje položaja sodnikov - Ekart, Andrej (Podjetje in delo, 2024)
Brez neodvisnega sodstva ni pravne države, brez pravne države pa ni mogoče govoriti o obstoju pristne demokracije. Za varovanje in utrjevanje sodniške neodvisnosti so Vrhovno sodišče, Sodni svet in Slovensko sodniško društvo združili moči in prek Posvetovalne skupine za izboljšanje položaja sodnikov pri preostalih dveh vejah oblasti uveljavljali dosledno spoštovanje načel (materialne) sodniške neodvisnosti, delitve oblasti in pravne države.
Keywords: delitev oblasti; financial judicial independence; Judicial Council; judicial independence; materialna sodniška neodvisnost; načelo pravne države; principle of the rule of law; separation of powers; Slovenian Association of Judges; Slovensko sodniško društvo; Sodni svet; sodniška neodvisnost; Supreme Court; Vrhovno sodišče