Soil degradation threat to Slovenia's landscapes - Repe, Blaž (Geografski zbornik, 2002)
Zaradi preteklih razvojnih trendov, ki so, predvsem po drugi svetovni vojni, narekovali razvoj Slovenije, lahko upravičeno pričakujemo določeno stopnjo degradiranosti slovenskih pokrajin in s tem tudi njenih prsti. Prsti spadajo med tiste pokrajinske komponente, ki so slabše proučene. Proučevanje degradacije prsti smo se lotili s pomočjo GLASOD (Global Assessment of Soil Degradation) metodologije, ki do sedaj, pri nas še ni bila uporabljena. Metoda temelji na prepoznavanju stopnje ogroženosti pokrajinske enote zaradi degradacije prsti, na podlagi razširjenosti degradacije in stopnje degradiranosti prsti. Za vsako ceno smo ugotavljali ogroženost prsti zaradi vodne erozije prsti, onesnaževanja prsti s težkimi kovinami in izločitve prsti iz naravnega okolja, pri čemer smo uporabili uveljavljene metode, prilagojene slovenskim razmeram. GLASOD motodologijo smo uspešno prenesli v slovenski prostor, vendar nam za boljše in konkretne rezultate primanjkuje podatkov.
Keywords: degradacija okolja; ecology; ekologija; erozija; metodologija; onesnaževanje tal; pedogeografija; prst (pedologija); Slovenia; Slovenija; tla