Prvo slovensko oglaševalno besedilo iz l. 1794 in njegov avtor Valentin Vodnik (1758-1819) - Korošec, Tomo (Slavistična revija, 1999)
Razčlenjeno je nemško-slovensko besedilo iz leta 1794, in sicer kot dokument iz zgodovine slovenskega knjigotrštva. To je oglasni list, ki je kot samostojni letak oglaševal izid prve Vodnikove Velike pratike. Avtor slovenskega prevoda (za avtorja nemškega besedila se lahko predpostavlja podpisani Korn) doslej ni bil določen. Prispevek skuša dokazati, da je avtor besedila Valentin Vodnik, s čimer mu pripada avtorstvo tudi prvega oglaševalnega besedila, ki je izšlo pred prvim slovenskim časopisnim oglasom vLjubljanskih novicah 1797.
Keywords: advertising; oglaševanje; reklamna sredstva; Slovene; slovenščina; tekstna lingvistika; Vodnik, Valentin, 1758-1819; Vodnik, Valentin: Velika pratika