Razlike v gibalni aktivnosti med študenti zdravstvenih, družboslovnih in naravoslovnih študijskih smeri - Miholič, Uroš (Šport (Ljubljana), 2021)
Gibalna aktivnost v vseh življenjskih obdobjih je pomembna za preprečevanje kroničnih bolezni in za boljše psihosocialno zdravje. Redno gibanje v mladosti omogoča postavitev trdnih temeljev zdravega življenjskega sloga v odraslosti. Namen naše raziskave je bil ugotoviti značilnosti in motive za gibalno aktivnost študentov s treh različnih področij študija ter jih primerjati s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije. Podatke smo zbrali z vprašalnikom zaprtega tipa na vzorcu 180 študentov. Z gibalno aktivnostjo se redno ukvarja 50,0 % študentov naravoslovja, 63,3 % študentov družboslovja in 51,7 % študentov zdravstva (p = 0,431). V visoko intenzivno vadbo je vključenih več študentov naravoslovja in družboslovja (p = 0,022). Ti so na prvo mesto med motivi uvrstili izziv in uživanje v gibanju, medtem ko študentom zdravstva več pomeni zmerno intenzivna vadba in njeni pozitivni učinki na zdravje. Gibalna aktivnost spada med pomembne vrednote študentov ne glede na smer študija. Potrebno je sistematično spremljanje gibalnih navad študentov skozi celotno študijsko obdobje, da bi spoznali njihov vedenjski slog ter se ob morebitnem upadu odzvali z uvedbo intervencijskih programov.
Keywords: gibalna aktivnost; gibalne navade; habits; lifestyle; physical activity; sport; students; šport; študenti; vrednote; življenjski slog