How to increase knowledge spillovers from foreign direct investment in new EU member states - Rojec, Matija (Teorija in praksa, 2018)
Prispevek podaja priporočila za krepitev prelivanja znanja od neposrednih tujih investicij (NTI) v novih državah članicah EU iz Srednje in Vzhodne Evrope. Temelji na relevantnih teoretičnih utemeljitvah in obsežni analizi politik krepitve prelivanja znanja od NTI. Ugotavljamo, da večji poudarek politik na tehnološke aspekte ne bi le izboljšal potenciala za prelivanje znanja od NTI, temveč tudi absorpcijsko sposobnost domačih podjetij. Prava pot naprej je v izboljšanju koordinacije politike do NTI s politikami raziskav in razvoja, inoviranja ter regionalnega razvoja. V tem primeru bodo nove članice EU lahko izkoristile NTI za uskladitev nacionalnih inovacijskih sistemov z globalnim ustvarjanjem in difuzijo znanja.
Keywords: Foreign investments; Innovation policy; Inovacijska politika; prenos znanja; Science policy; Tuje naložbe; Znanstvena politika