Oblikovanje nabavne politike v osnovnošolski knjižnici - Kajzer, Danijela (Šolska knjižnica, 2014)
Oblikovanje nabavne politike v osnovnošolski knjižnici vključuje različne elemente: od poslanstva in ciljev šole, potreb, pričakovanj, zahtev strokovnih delavcev, učencev in drugih uporabnikov, do zakonskih predpisov in strokovnih smernic. V kolikšni meri se osnovnošolski knjižničarji pri oblikovanju nabavne politike in izgradnji knjižnične zbirke opirajo na različne dokumente, vključno s smernicami za osnovnošolske knjižnice, ter kakšen je prirast gradiva, iz katerih virov se financira, kolikšna je njihova višina in kakšna je vloga dokumenta o nabavni politiki, prikazuje raziskava, izvedena s pomočjo ankete med 115 slovenskimi osnovnošolskimi knjižničarji. Rezultati so pokazali, da nabavna politika v naših osnovnošolskih knjižnicah ni dorečena zaradi sistemske neurejenosti tega področja. Financiranje gradiva pa je odvisno predvsem od odločitve vodstva šole. Posodobljena knjižnična zbirka je tesno povezana z razvojem pismenosti in vzgojo mladega bralca, kot tudi za oskrbo z informacijami ter ekonomskim, socialnim in kulturnim razvojem.
Keywords: nabava; nabavna politika; osnovne šole; šolske knjižnice; zakonodaja