Modeli upravljanja javnih podjetij v lasti občine - Jovanovič, Dušan (Podjetje in delo, 2016)
V prispevku avtorja predstavita osnovni razvoj in sedanjo opredelitev javnih podjetij ter njihovo umestitev v korporacijsko statusnopravno področje. V nadaljevanju prikažeta nekatere tuje primere organiziranja javnih podjetij v različnih lokalnih skupnostih, poleg tega pa podata tudi glavna izhodišča za organiziranje javnih podjetij v slovenskem prostoru z nekaterimi predlogi in rešitvami. Skupni imenovalec opisanih modelov je seveda učinkovito in transparentno korporativno upravljanje povezanih subjektov.
Keywords: javna podjetja; javne gospodarske službe; korporativno upravljanje; modeli; občine