Korporativni najemodajalci - Šketa, Živa (Teorija in praksa, 2024)
V članku je predstavljena poizvedbena raziskava dejavnosti korporativnih najemodajalcev, torej pravnih oseb, ki prihodke ustvarjajo z oddajanjem stanovanjskih nepremičnin v tržni najem, na ljubljanskem najemniškem trgu. Ker podatki o številčnosti stanovanj, ki jih oddajajo pravne osebe v Ljubljani, zaenkrat ne obstajajo, je v članku narejen pregled kupcev stanovanj v sedmih novogradnjah v Ljubljani, zgrajenih po letu 2020. Na podlagi podatkov iz evidenc GURS, zemljiške knjige, registra AJPES in informacij, ki so jih posredovale posamezne družbe, je pokazano, da se v analiziranem vzorcu pojavljajo tudi nekatere pravne osebe, ki stanovanja kupujejo z namenom, da jih oddajajo v profitni najem.
Keywords: corporate landlords; korporativni najemodajalci; najemniški trg; Nepremičnine; rental market; rental of residential properties; stanovanjski najem