Analiza normativnih ukrepov za zaščito virov pitne vode pred negativnimi vplivi s cest - Brenčič, Mihael (Acta hydrotechnica, 2001)
V Sloveniji je veliko število virov pitne vode, katerih zavarovana območja napajalnih zaledij pokrivajo večji del države. Zaradi tega ceste pogosto potekajo znotraj teh območij. Odloki o zavarovanih območjih vodnih virov narekujejo številne omejitve cestam in prometu, ki poteka po njih. Te omejitve so v članku analizirane in razdeljene v naslednje skupine: omejitve gradnje cest in manipulacijskih površin, gradbenotehnične zahteve za zaščito podzemne vode, omejitve hitrosti prometa, omejitve tranzitnega transporta, omejitve prevoza nevarnih in škodljivih snovi ter zahteve po postavitvi signalizacije. V članku so za vsako od skupin podane njene lastnosti, kratka analiza in njihova zastopanost glede na analizirane odloke o varovanju virov pitne vode.
Keywords: ceste; pitna voda; podtalnica; vodni viri; vplivi; zaščita