Zaznavanje korupcije v Sloveniji - Lipar, Sonja (IB revija (Ljubljana), 2018)
Analizirano je zaznavanje korupcije med uporabniki storitev javnih služb v Sloveniji. Narejena je primerjava za Slovenijo s podatki iz prejšnjih let, kakor so bili pridobljeni v dosedanjih mednarodnih raziskavah. V ta namen je bila posebej izvedena lastna anketa o zaznavanju koruptivnosti javnih uslužbencev. Uporabljen je vprašalnik "Globalni indeks korupcije", ki je bil že večkrat uporabljen v mednarodnih raziskavah. Ugotovili smo, da uporabniki javnih storitev ne zaznavajo velikih sprememb v stopnji korupcije in da raven korupcije v Sloveniji ostaja na podobni ravni. Zaznavanje spremembe stopnje korupcije v Sloveniji ni odvisno ne od statistične regije stalnega prebivališča ne od starosti uporabnikov javnih storitev. So pa statistično značilne razlike v zaznavanju spremembe korupcije med spoloma in stopnje korupcije med posameznimi javnimi službami.
Keywords: javni sektor; javno mnenje; korupcija; Slovenija; svetovni (globalni) indeks korupcije