Prevodna dejavnost v jezikovni politiki in jezikovnem načrtovanju - Popič, Damjan (Teorija in praksa, 2014)
V članku predstavljamo jezikovnopolitične in jezikovnonačrtovalske vloge, ki sta jih imela prevodno besedilo in prevodna dejavnost pred pristopom Slovenije k Evropski uniji in po njej, obenem pa poskušamo izpostaviti prvine, ki so se s spremembo statusa slovenskega jezika zanj tudi spremenile. Ob tem v kontekstu izrazite večjezikovnosti in večkulturnosti, ki ga prinaša Evropska unija, postavljamo vlogo prevoda kot temeljnega demokratičnega izenačevalca, obenem pa predstavljamo tudi konkretne izzive, s katerimi se je soočala stroka pri vzpostavljanju slovenskega jezika kot uradnega jezika Evropske unije, in izzive, s katerimi se sooča še zdaj.
Keywords: izobraževanje prevajalcev; jezikovna politika; jezikovno načrtovanje; language planning; language policy; prevajanje; prevod; prevodno polje; Slovene; Slovene language; slovenščina; translation; translation field; translator training