Mobilni telefon in pospešena kultura - Luthar, Breda (Javnost (Ljubljana), 2007)
Članek obravnava možnosti objektne ali "protetične" obravnave telefona. Ugotavlja, da je proučevanja telefona kot objekta, ki ga neprenehno nosimo s seboj, osredotočeno na njegov simbolni ali reprezentacijski vidik (kot objekt telefon metaforično reprezentira zunanjo realnost, torej kaže npr. na statusne ali generacijske razlike). Da bi razumeli kako sodobni "mobilni obrat"oblikuje strukturo občutenja in odnose moči v sodobnem hitrem kapitalizmu, je potrebno narediti korak stran od razcepa med družbenostjo in materialnostjo in od analize diskurzivne simbolnosti stvari k analizi njihovega obstoja kot materialnih stvari. Avtorica se zavzema za premostitev dualizma med materialnostjo in družbenostjo v proučevanju sodobnih tehnologij in potrošne ter materialne kulture nasploh ter za preiskovanje objektnosti stvari in njihove performativne vloge v konstrukciji sodobne družbenosti, ki je vedno bolj osrediščena okoli objektov.
Keywords: komuniciranje; communication; medosebne komunikacije; mobilni telefoni; simboli; symbol; družbeno vedenje