Poročila o javnomnenjskih glasovanjih kot poseben novinarski žanr - Turnšek, Maja (Javnost (Ljubljana), 2006)
Članek analizira odnos med raziskovanjem javnega mnenja in novinarstvom. Avtorica ugotavlja, da so se poročila o javnomnenjskih glasovanjih utrdila v novinarstvu že do te mere, ko jih je treba obravnavati kot svojevrsten novinarski žanr z lastno vsebinsko in oblikovno strukturo. Glasovanja so s svojim posnemanjem znanstvenega diskurza, prilagojenostjo novičarskim vrednotam in zmožnostjo poenostavljenega predstavljanja politike priročen način vzpostavljanja novinarjev kot objektivnih mediatorjev javnega mnenja. Na osnovi analize besedil iz slovenskega tiska avtorica analizira stopnjo medijske pozornosti, ki jo javnomnenjska glasovanja dosegajo, tematiko objavljenih glasovanj, pomenske strategije naslovov poročil, strukturo in kakovost novinarskega poročanja o javnomnenjskih glasovanjih.
Keywords: journalism; novinarstvo; javno mnenje; ankete; poročanje; obveščanje