Ali je mogoče spreminjati ljudi...ne da bi začeli tretje svetovne vojne? - Gruban, Brane (Teorija in praksa, 1999)
Mnenja o tem kako in če sploh, je mogoče spreminjati vedenje posameznikov, so si deljena in praviloma održajo stališče stroke iz katere avtor izhaja. Laično bi lahko dejali, da vedenja drugih sicer ni mogoče spreminjati, če si ta tega pač ne želi ali noče. Vendar pa je mogoče na spremembe vedenja vplivati, saj nas enačbe vedenja učijo, da le to ni odvisno izključno od tistega znotraj posameznika, njegove osebnosti, ampak tudi od ciljev, motivacije, vzgibov, okolja in situacije. Za prepričevanje posameznika o smotrnosti in koristnosti sprememb vedenja je tu več prostora za delovanje, ki pa terja čas in usposobljenost prepričevalca.
Keywords: psihologija; psychology; psihologija dela; človekovo vedenje; spremembe; prepričanja; odnosi z javnostjo; management; upravljanje