Slovenska antropologija v 21. stoletju - Naterer, Andrej (Traditiones (Ljubljana), 2022)
Izhajajoč iz temeljnega vprašanja, kaj je slovenska antropologija na pragu 21. stoletja, članek odkriva njene temeljne vsebinske značilnosti. Na podlagi analize vsebine 1162 znanstvenih člankov, poglavij, raziskovalnih poročil, poglavij v knjigah in knjig, objavljenih med letoma 2000 in 2021 in katerih avtorji so izbrani slovenski antropologi, članek detektira temeljne teme in tematske sklope ter na tej osnovi mapira vsebino, strukturo in povezanost polja slovenske antropologije. Rezultati kažejo, da: 1. je v slovenski antropologiji 25 tematskih sklopov, ki so po frekventnosti in kontinuiranosti razdeljeni v primarno, sekundarno in terciarno skupino; 2. da je polje slovenske antropologije sicer tematsko bogato in razgibano, vendar pa so teme razmeroma izolirane, ozko fokusirane in kažejo nizko stopnjo tematskega prepletanja; 3. da je polje močno feminizirano; 4. da ima nizko stopnjo mednarodnega dosega in pretežno osredinjeno na nacionalni kontekst ter 5. da ima tudi z vidika citiranosti razmeroma omejen znanstveni domet.
Keywords: 21. st.; 21st cent.; analize vsebine; content analyses; Slovenian anthropology; slovenska antropologija; tematske analize; thematic analyses