Utopije ljubezni v Cankarjevem romanu Milan in Milena - Leskovec, Andrea (Jezik in slovstvo, 2020)
Predmet pričujočega prispevka je roman Milan in Milena Ivana Cankarja, ki velja za eden prvih erotičnih romanov slovenske literature. Čeprav je Cankar kot prvi slovenski pisatelj problematiziral področje spolnosti in erotike nasploh, roman doslej v tem pogledu ni bil deležen podrobnejše analize. Zato se razprava osredotoči na fenomen erosa, ki se v romanu manifestira v vsej svoji ambivalentnosti: kot nerazpoložljivost drugega, ki privede v neskončno poželenje, in kot transgresija v širšem pomenu besede.
Keywords: Cankar, Ivan; eros; erotic novel; erotični roman; Slovenian literature; Slovenian writers; slovenska književnost; slovenski pisatelji; transgresija; transgression