Dr. Marko Ilešič (1947-2024) - Pavliha, Marko (Pravnik, 2024)
Besedilo je pripravljeno na podlagi govora avtorja na žalni seji v spomin dr. Marka Ilešiča, ki sta jo 28. junija 2024 na Pravni fakulteti v Ljubljani organizirali Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani in Zveza društev pravnikov Slovenije. Večinoma temelji na predgovoru k zborniku Izzivi prava v življenjski resničnosti – Challenges of Law in Life Reality: Liber amicorum Marko Ilešič (Pravna fakulteta, Ljubljana 2017), ki so ga uredili Marko Pavliha, Ada Polajnar-Pavčnik, Boštjan Koritnik in Darja Ilešič Čokl. V knjigo je uvrščenih 46 sijajnih znanstvenih, strokovnih in esejističnih sestavkov, ki so jih pripravili najrazličnejši Ilešičevi prijatelji, nekdanji in tedanji sodelavci. Dr. Marko Ilešič, rojen leta 1947, je bil izjemen pravnik, Človek z veliko začetnico, poliglot, ljubitelj športa, predvsem nogometa, največji pečat pa je verjetno v kariernem smislu pustil kot sodnik Sodišča Evropske unije, in sicer vse od leta 2004 do prerane smrti. Avtor v nekrologu oriše nekatere karierne dosežke dr. Marka Ilešiča, pa tudi njegov ugled med kolegi v pravu in športu ter širše, poseben poudarek pa nameni tudi osebnostnim lastnostim pokojnega dr. Marka Ilešiča, zaradi katerih je bil zelo priljubljen in zaželen sogovornik, sodelavec in prijatelj.
Keywords: Ilešič, Marko; nekrologi; življenjepisi