Refleksija afirmiranja politologije kot znanstvene vede in njene širše družbene relevantnosti - Banjac, Marinko (Teorija in praksa, 2024)
Politična znanost je neprestano podvržena refleksiji svojega delovanja, saj se prepleta z drugimi družboslovnimi vedami in iz njih črpa specifične raziskovalne prakse, metodologije in spoznanja. Ta introspekcija je ključnega pomena, saj politologija proučuje pojave z različnih vidikov, ki izhajajo iz različnih raziskovalnih tradicij. Razumevanje lastnega okvira in vpliva na druge discipline omogoča politični znanosti, da bolje razume svoj kontekst ter prispeva k osmišljenemu raziskovanju in razpravi. Članek obravnava razmisleke politologa Adolfa Bibiča o odnosu politične znanosti do drugih družboslovnih ved in njenem družbenem pomenu, pri čemer proučuje njeno zgodovinsko pogojenost, avtonomijo in navezavo na druge discipline. Obravnava tudi, kako lahko politična znanost prispeva k (političnemu) izobraževanju v smislu teorije in prakse ter širšemu razumevanju politike.
Keywords: Bibič, Adolf; družbena vloga znanost; Družbene vede; politics; Politične vede; politika; social role of science