Orientalism in Assassin's Creed - Komel, Mirt (Teorija in praksa, 2014)
Članek podaja analizo prve videoigre iz niza dolge in popularne Ubisoftove franšize Assassin's Creed (2007-) z namenom prikaza skladnosti in razlik glede na podobne primere orientalizma v videoigrah. Če orientalizem tradicionalno slika negativno sliko orientalnega Drugega nasploh in t. i. ašašinov še posebej (ti se pogosto povezujejo z ekstremizmom in s terorizmom), je v videoigri Assassin's Creed na delu neka specifična samoorientalistična subverzija, ki namesto negativne diskvalifikacije mediira pozitivno identifikacijo z arabsko-islamskim Drugim. Članek zato predlaga natančen pregled orientalističnih in samoorientalističnih elementov v obravnavani videoigri z vidika kulturnih študij, da bi lahko odgovoril na vprašanje, kako je mogoče, da so ašašini, tradicionalno razumljeni kot predhodniki modernega terorizma, postali heroični protagonisti zahodne videoigre.
Keywords: Cultural studies; Kulturne študije; Orientalism; Orientalizem; sociologija kulture; Video games; Videoigre