Metapoetics in Norbert Gstrein's novel The Years to Come (Die kommenden Jahre) - Knežević, Jelena (Primerjalna književnost, 2019)
Razprava poskuša prek komentiranja metapoetične dinamike pripovedi v romanu sodobnega avstrijskega pisatelja Norberta Gstreina Die kommenden Jahre (2018) doseči poglobljeno razumevanje Gstreinove poetike. Na začetku poskusi opredeliti izraz metapoetika s pomočjo sicer dokaj skromnega nabora znanstvenih obravnav te teme, pri tem pa se nasloni predvsem na definicijo Matthiasa Freiseja. Temu sledi pregled dela Norberta Gstreina, s posebnim poudarkom na vprašanjih njegove poetike, ki so se v preteklosti porajala tako v njegovih romanih kot esejih. Osrednji del prispevka, ki je posvečen interpretaciji romana, analizira najbolj izstopajoče primere metapoetike v romanu: začetni moto, simbolizem ledenikov, odnos med ironijo in patetiko, primeren za razkrivanje resnice, osrednji lik avtorice, njen literarni večer, vključitev dveh različic 13. poglavja in drugih knjig, ki so omenjene v romanu. V zaključnem delu bomo povzeli možne odgovore, ki jih podaja roman na vprašanja o poetiki, implicitno zastavljenih skozi pripoved, in pokazali, kako metapoetična raven besedilnih vplivov soustvarja pomen besedila.
Keywords: avstrijska književnost; avstrijska proza; Gstrein, Norbert: Die kommenden Jahre; metapoetika; pripovedna struktura; romani