Nekaj slovenskih karikatur in nekaj gradiva o cenzuri 1869-1941 - Globočnik, Damir (Zgodovinski časopis, 1999)
S pomočjo izbranih citatov iz časopisa ter komentarjev avtor želi podati nekaj pogledov na cenzuriranje slovenskega tiska od druge polovice 19. stol. do leta 1941. Posebno pozornost namenja cnzururanim karikaturam, ki so komentirale delo cenzorjev. Med drugim so opisani sodni procesi zoper urednika satiričnih listov Brencelj in Jurij s pušo, prepovedane karikature v dnevniku Dan in njegovi satirični prilogi Bodeča neža, ter karikaturne upodobitve cenzorjev v satiričnih listih Kurent in Toti list.
Keywords: history; zgodovina; tisk; printing; cenzura; karikature; Slovenia; Slovenija; 1869/1941