Vpliv uporabe gozdarske osebne varovalne opreme na psihofizične obremenitve - Pajek, Luka (Acta silvae et ligni, 2022)
Uporaba delovnim razmeram primerne osebne varovalne opreme lahko zmanjša težavnost dela in obremenitve gozdnega delavca. Z namenom ugotavljanja razlik med sistemi varovalnih oblačil (poletni, prehodni, zimski) smo izvedli laboratorijsko raziskavo na kolesnem ergometru. Uporabili smo 9 različnih merilnikov, s katerimi smo merili 8 različnih psihofizičnih kazalnikov. Raziskava je pokazala, da obstajajo statistično značilne razlike med posameznimi sistemi oblačil, pri določenih kazalnikih. Vpliv upora ergometra (obremenitve) se je pokazal kot značilen pri meritvah vseh kazalnikov. Kljub izvedbi poskusa samo na eni osebi, rezultati prikazujejo uporabnost izbranih kazalnikov za meritve psihofizičnih obremenitev ter dokazujejo, da na obremenitve gozdnega delavca potencialno vpliva tudi uporaba varovalnih oblačil.
Keywords: cycle ergometer; forestry personal protective equipment; gozdarska osebna varovalna oprema; kolesni ergometer; psihofizične obremenitve; psychophysical load