Tema ljubezni skozi prizmo simbolnega v pripovedni prozi Andreja Hienga - Zver, Gabriela (Jezik in slovstvo, 2005)
V Hiengovi pripovedni prozi ne najdemo prave ljubezni - le željo in veliko sovraštva, ki ima korenine v občutkih krivde, v patoloških oblikah ljubezni, v preteklem ponižanju in sramoti. Temu primerno izbira Hieng simbole: pokaže nam svet narcisov, ki svoje življenje vidijo kot skrbno negovan park in ki poleg tega obožujejo svet kart, saj se radi igrajo z usodami drugih ljudi, a hkrati vanje ne želijo biti preveč čustveno vpleteni, saj živijo svetu čipk, kjer lepo po meščansko vladajo red, mir, lagodno življenje, in v svetu čarodejev, kjer jim je prav tako omogočeno manipuliranje z drugimi ljudmi. Podobo Hiengovega meščanskega sveta močno sooblikujejo izbrane barve in ustrezna glasbila.
Keywords: Hieng, Andrej, 1925-2000; Literarni junaki; slovenska proza; 20.st.; ljubezen; love; literarni motivi; literarne teme; literarna interpretacija; simboli; symbol; barve; glasbila